Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Aardrijkskunde VMBO BB 2025

Ken je de verschillende weerelementen en het klimaat in Nederland en de Verenigde Staten? Kun je de waterkringloop beschrijven? Weet jij alles van de bevolkingsontwikkeling in Nederland en China? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen Aardrijkskunde VMBO BB.

Examen_aardrijkskunde_vmbo_bb

De examenstof

Het eindexamen Aardrijkskunde VMBO BB 2025 bestaat uit een paar onderdelen, namelijk:

Onderdeel 1 weer en klimaat kun je het best opknippen in drie stukken. Een deel over weer en klimaat. Een tweede deel over het toepassen van de begrippen op Nederland. Als laatste het toepassen van de begrippen op de Verenigde Staten.

Er wordt van je verwacht dat je een beeld kunt vormen van Nederland en de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld qua ligging op een landkaart, maar dat je ook de belangrijkste steden, provincies, natuurgebieden, bergen en rivieren kent. Je moet verder weten wat weer en klimaat zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet weten welke weerelementen het weer bepalen. Denk aan temperatuur, neerslag of wind. En hoe je elk van de van de weerelementen kunt meten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke factoren het weer en klimaat in een gebied bepalen. Maar ook welke verschillende klimaten we kennen. Van elk van de klimaten moet je vervolgens weten wat de belangrijkste kenmerken zijn en in welke gebieden de klimaten voorkomen. Op basis van het weer en klimaat kun je per klimaatsoort iets zeggen over gebieden.

Je moet ook de verschillende vegetatiezones kennen die in de verschillende klimaten voorkomen. Bijvoorbeeld tropisch regenwoud, steppe of naaldbos. Voor Nederland en de Verenigde Staten moet je weten welk klimaat en soort weer er voorkomt. Belangrijk is dat je kunt aangeven hoe het is gesteld met de vegetatie in beide landen. Als extra onderdeel moet je ook iets kunnen zeggen over de vormen van landbouw. Daarbij hoort ook dat je weet wat er in beide landen wordt verbouwd.

Ook het onderdeel water kent een algemeen deel en een deel over landen. Dit keer zijn de landen Nederland en de regio van het Midden-Oosten. Het algemene deel gaat in op de waterkringloop en rivieren.

Over de waterkringloop moet je zowel de korte als de lange waterkringloop kunnen beschrijven. Over de rivieren moet je weten hoe deze zijn opgebouwd. Voor Nederland moet je de kenmerken van de Maas, Schelde en Rijn kennen. Ook moet je kunnen uitleggen hoe Nederland dijken rond de rivieren heeft gebouwd. Dit om overstromingen te voorkomen en tegelijk het water de ruimte te geven.

In dit domein wordt ook stilgestaan bij watergebruik door consumenten en de industrie. Je moet hierbij weten hoe we water winnen in verschillende delen van het land. Maar ook wat we kunnen doen om verspilling tegen te gaan. Voor het Midden-Oosten is het goed om te weten welke landen zich hier bevinden. Je moet de rivieren Jordaan, Tigris en Eufraat kennen.

Zorg dat je ook het klimaat in het Midden-Oosten kent. En wat de gevolgen zijn van dit klimaat voor het Midden-Oosten. Het klimaat wordt niet rechtstreeks getoetst op het examen. Maar je moet wel weten in hoeverre de landen in het Midden-Oosten gebruikmaken van de rivieren. En hoe ze het water managen. Het helpt als je hierbij het klimaat kent.

Het laatste onderdeel gaat over de bevolkingsontwikkeling en ruimtegebrek in Nederland en China. Je moet hierbij weten hoe de bevolkingsgroei tot stand komt. Denk aan geboorte, sterfte, migratie. Maar ook in welke fases we de veranderingen in bevolkingsgroei kunnen opknippen. Je moet in dit onderdeel de bevolkingsopbouw van een bevolkingspiramide kunnen aflezen.

Voor Nederland moet je vanaf de jaren ’50 tot nu periodes kunnen benoemen waarin er veel migratie plaatsvond. Denk hierbij ook aan welke factoren voor die migratie zorgden (push -en pullfactoren). Ook moet je op een Nederlandse kaart kunnen aangeven waar de meeste mensen zich bevinden. Daarnaast moet je de kenmerken van een stad kennen. Bijvoorbeeld hoe steden zijn opgebouwd, maar ook hoe er wordt omgegaan met ruimtegebrek en de bebouwingsdichtheid.

Als laatste onderdeel voor Nederland moet je begrijpen hoe mensen richting de stad of weg van de stad trokken over de tijd. Het is daarbij belangrijk om de relatie te kunnen leggen met mobiliteit.

Voor China komen vergelijkbare onderwerpen aan de orde. Hier ligt echter bij de bevolkingsopbouw de nadruk op de scheve man/vrouw verhouding. Dit is het gevolg van de één-kind politiek. Je moet de belangrijkste steden (en kenmerken) van China kennen. Deze moet je ook op een landkaart kunnen aanwijzen.

China kent een grote migratiestroom van platteland naar de grote steden. Zorg dat je deze begrijpt, maar zorg ook dat je weet wat de Chinese overheid doet om de migratiestroom naar de metropolen te managen.

Het examen Aardrijkskunde VMBO BB

Aardrijkskunde is de leer van de aarde. Op het examen Aardrijkskunde VMBO BB 2025 komen drie hoofdonderwerpen terug, namelijk: weer en klimaat, bevolking en ruimte, en water. Daarnaast gaat het examen specifiek in op Nederland, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en China. Je moet dus veel weten over de hoofdonderwerpen zelf, maar deze ook kunnen vertalen naar bepaalde gebieden in de wereld. Het examen Aardrijkskunde VMBO BB zal bestaan uit open vragen en meerkeuzevragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten.

Ook komen er vragen terug waar je iets van een landkaart, grafiek of tabel moet aflezen. Zorg daarom dat je goed oefent met het begrijpen van landkaarten, grafieken en tabellen. Ook wordt er soms naar oorzaken gevraagd. Of komen beweringen terug waar je iets van moet vinden (onderbouwd met argumenten). Zorg dat je hier altijd goed oplet hoeveel argumenten je moet geven en maak in je antwoord goed duidelijk wat argument 1, 2, etc. is.

Vaak kan je je antwoorden het best beknopt opschrijven. Zorg uiteraard wel dat je antwoord volledig is, maar schrijf niet teveel of extra’s op. Die extra zaken kosten tijd om op te schrijven (en dat is zonde). Daarnaast kan het zijn dat je met die extra zaken een fout maakt, waardoor gelijk je hele antwoord fout is.

Een deel van de vragen zal rechtstreeks over begrippen gaan. Leer de begrippen daarom goed en laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Probeer daarom goed te letten op de relatie van de begrippen in combinatie met een gebied.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij alle belangrijke informatie voor jou op een rijtje gezet en bieden we handige producten aan om jou te helpen slagen voor het examen Aardrijkskunde VMBO BB.

Informatie

Met de examentips en oude examens hieronder, heb je erg veel gratis informatie om je op weg te helpen voor het eindexamen Aardrijkskunde VMBO BB.

Producten

Hieronder vind je de ExamenOverzicht producten voor het examen Aardrijkskunde VMBO BB. Zo ga je optimaal voorbereid jouw eindexamen in!

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

3 Items

Set Descending Direction
per pagina
voordeelpakket-keuzehulp
  1. Kies je niveau
  2. Kies je producten
  3. Kies je vakken

Voordeelpakket

Tot 21% stapelkorting

© 2024 ExamenOverzicht.nl