De 30 beste examentips
Om te slagen in 2025
Examenkandidaten opgelet! Wij hebben de beste examentips verzameld en geselecteerd om jou helpen slagen voor het eindexamen VMBO, HAVO of VWO! Elke tip die slagingskans weet te vergroten of simpelweg het leren vergemakkelijkt is mooi meegenomen. Met de volgende tips & tricks ben je verzekerd van een goede algemene voorbereiding. Dit zijn de tips die elke examenkandidaat zou moeten lezen.
Ga jij dit jaar examen VMBO, HAVO of VWO doen, lees dan eerst deze tips en tricks door. De beste examentips en adviezen op een rij.
Examentips voor de voorbereiding op het examen
Examentip #1: Oefen oude examens
Een examen maken is meer dan het uit je hoofd leren van feiten. Het gaat er met name om dat je jezelf vaardigheden aanleert om met de examenstof tot bepaalde inzichten te kunnen komen. Door oude examens te maken, ben je beter voorbereid op het aankomende eindexamen. Zo raak je bekend met het niveau van de vragen en het type vragen dat wordt gesteld. Stappenplan:
- Oefen een paar uur achter elkaar. Hierdoor wen je aan de tijdsduur van 3 uur examen maken. Je wilt er tenslotte niet pas op het echte examen voor de eerste keer achter komen hoelang 3 uur examen maken eigenlijk is.
- Maak minimaal 2 oude examens van elk vak. Door meerdere oude examens van een vak te maken ga je een rode draad zien en weet je welke onderwerpen een grote kans hebben om op het examen terug te komen. Kijk daarna goed naar het antwoordenmodel en check je antwoorden.
- Leer van je fouten. Vraag uitleg aan je docent over de dingen die je niet snapt. Zorg dat je vervolgens nog meer traint op de onderwerpen waar je niet zo goed scoorde. Kijk ook naar de richtlijnen per vraag op het antwoordenblad. Zo krijg je een beter begrip van de manier waarop leraren straks jouw antwoord zullen beoordelen en kun je je hierop aanpassen.
Examentip #2: Gebruik video's
De examenstof van veel vakken is ook uitgelegd in video's op YouTube. Sommige leraren steken veel tijd in het opstellen van video’s om jou de stof uit te leggen. Door de combinatie van beeld en geluid kun je de stof vaak beter begrijpen. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Wil je écht 100% zeker weten dat je alle stof leert die je moet kennen? Wij van ExamenOverzicht hebben voor veel vakken ook uitlegvideo's gemaakt. In deze uitlegvideo's legt een ervaren docent de gehele CE-stof van het vak uit. Maak hier gebruik van!
Examentip#3: Leer de examenstof thema voor thema
Het heeft geen zin om alle examenstof in één keer in je hoofd te stampen. Knip de examenstof daarom op in hapklare brokken en leer elk thema apart. Door je steeds op één onderdeel te richten, bewaar je voor jezelf de rust en blijft de stof beter in je hoofd hangen. Richt je vooral op de onderdelen die je nog niet goed beheerst. In onze samenvattingen en ExamenChallenges hebben we de examenstof al voor je ingedeeld in thema's. In de ExamenChallenge, onze online examentraining, doen we daar nog een schepje bovenop. Hiermee krijg je namelijk zelfs een cijfer per thema te zien, waardoor je precies ziet waar jij je nog op moet focussen.
Examentip #4: Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen
Combineer verschillende middelen om de examenstof te leren. Gebruik je boek of de ExamenOverzicht samenvatting. Maak ook gebruik van filmpjes op YouTube en uitleg op internet. Vraag je leraar om de stof nog een keer beknopt uit te leggen en oefen daarnaast oude examens. Misschien kan ook een examentraining je helpen. Google de belangrijkste begrippen van elk vak eens of check Wikipedia. Hier vind je uitleg die misschien net beter bij jou past. Vaak is stof in schoolboeken saai of onduidelijk uitgelegd. Alle middelen zijn heilig om je te laten slagen voor het eindexamen. Door alle middelen te combineren vergroot je de kans om te slagen voor het eindexamen!
Examentip #5: Begin op tijd met leren
Een valkuil voor veel examenkandidaten is tijdgebrek. Begin daarom op tijd met het doornemen van de examenstof. Leer de stof stap voor stap. Maak een planning met alle onderwerpen die je moet leren en zet er bij wanneer je de stof gaat doornemen. Als je op tijd begint, heb je genoeg tijd voor alle examenvakken. Dan hoef je in de laatste dagen voor het examen alleen nog een samenvatting door te nemen.
Wil je het nou echt graag spannend maken en het liefste één dag van te voren beginnen met leren? Wij hebben een experiment uitgevoerd waarin we checken of je binnen 24 uur kunt slagen voor je eindexamen. Mocht je je hieraan willen wagen, check dan snel onze video op YouTube en kom erachter wat onze resultaten waren!
Examentip #6: Leg iemand anders de examenstof uit
In je eentje studeren kan soms saai en eenzaam voelen. Met deze tip wordt leren leuk! Spreek af en toe af met een klasgenoot en leg de ander de examenstof uit. Vaak snap je voor jezelf wel hoe iets in elkaar steekt, maar is het toch nog een uitdaging om dit aan een ander uit te leggen. En door het aan een ander uit te leggen, oefen je in feite ook om de examenstof straks aan je opgavenblad uit te leggen. Door iemand anders de examenstof uit te leggen, kijk je vaak toch nog eens opnieuw en op een andere manier naar de stof. Je ontdekt met deze actieve vorm van oefenen dingen die je nog niet eerder had opgemerkt.
Examentip #7: Overweeg extra hulp voor lastige vakken
Om het examen te halen zijn soms grote maatregelen nodig. Mocht je nu echt dat ene vak niet onder de knie krijgen, dan kun je nog altijd overwegen om bijles te nemen, een examentraining te volgen of om samenvattingen te gebruiken.. Er zijn veel partijen die bijlessen aanbieden, van tweedaagse cursussen vlak voor het examen, tot bijlessen van studenten in de avonduren. Examentrainingen zijn niet goedkoop (vaak rond de €300), maar wel effectief om je kennis in een korte tijd flink te vergroten. Een samenvatting is dan vaak een goedkoper hulpmiddel.
Examentip #8: Zorg voor voldoende ontspanning
Je kunt niet continu de hele dag door leren. Het is belangrijk om af en toe pauze te houden en iets compleet anders te gaan doen. Ga buiten een rondje lopen voor wat frisse lucht of doe eens gek. Na ontspanning zul je ook makkelijker nieuwe stof kunnen opnemen. Leer telkens maximaal een uur en neem daarna een korte pauze van bijvoorbeeld een kwartier.
Examentip #9: Leer in een omgeving die het beste bij jou past
NIeuwe examenstof is het beste te leren in een rustige omgeving. Zorg voor weinig afleiding. Leg bijvoorbeeld je mobiele telefoon even weg en zorg ervoor dat niemand je kan storen. Zorg er ook voor dat het bureau waar je studeert schoon en opgeruimd is. Als dit niet het geval is, kan je worden afgeleid. Zorg dus voor een omgeving waar je echt kan focussen op de examenstof.
Examentip #10: Maak een planning
De belangrijkste examens zitten allemaal in twee weken gepropt. Het is niet verstandig om pas voor het laatste examen te leren nadat het één na laatste examen is afgelopen. Een examen leer je niet twee dagen voor je aan het eindexamen moet gaan beginnen. Wie het daar wel op gooit, zal waarschijnlijk gek worden van de stress en zenuwen. Probeer in plaats daarvan een goede planning te maken. Hoe doe je dat?
- Bespreek met je docenten uit welke onderdelen ieder examen bestaat en breek de stof op in behapbare brokken die je telkens in sessies van een uur kunt leren.
- Schrijf vervolgens ergens op welke onderwerpen je wanneer wilt gaan leren.
- Houdt ook voldoende rekening met pauzes.
Op deze manier wordt inzichtelijk hoeveel tijd je nodig hebt om alle stof te leren. Je kunt hier ook voor jezelf aangeven hoe goed je vindt dat je ieder onderwerp beheerst. Zo kun je in de aanloop naar het examen vooral die onderdelen nog eens oefenen waar je minder goed op scoort.
Tips vlak voor het examen
Tip #11: Wees uitgerust
Het heeft geen zin om de nacht ervoor nog tot laat voor te bereiden. Zorg liever dat je zonder stress en vermoeidheid scherp aan je examen kunt beginnen. Zorg voor een goede nachtrust en veel slaap in de periode voor en tijdens het eindexamen. In je slaap wordt de stof die je overdag hebt geleerd verwerkt.
Tip #12: Zorg dat je weet wat je mee mag nemen naar het examen
Het is belangrijk om te weten wat je mee mag nemen naar welk examen. Zo mag je bijvoorbeeld op sommige examens een grafische rekenmachine gebruiken en op andere examens niet. Check dus van tevoren wat je mee mag nemen naar het eindexamen.
Tip #13: Vertrouw op je eigen vaardigheden
Vertrouw op je eigen vaardigheden. Je hebt tenslotte veel geoefend om een goed cijfer te halen voor het examen. Maak de dag voor het examen hooguit een paar makkelijke opgaven. Dit geeft je zelfvertrouwen voor het examen. Zorg dat je de moeilijke opgaven al van tevoren hebt geoefend.
Examentips tijdens het eindexamen
Tip #14: Geef altijd een antwoord
Geef altijd een antwoord. Een leeg antwoord is altijd fout. Als je iets niet weet, doe een gok. Ook bij de open vragen. Het opschrijven van een enkele formule kan je soms al punten opleveren. Niks opschrijven levert altijd 0 punten op. Mocht je in tijdnood komen en nog een aantal vragen missen, vul dan altijd een meerkeuze antwoord in. Zo is er in ieder geval iets ingevuld.
Tip #15: Blijf niet te lang bij één moeilijke vraag hangen
Als je een vraag niet snapt, ga dan verder naar de volgende vraag. Verspil niet teveel tijd aan een vraag die je niet begrijpt.
Tip #16: Maak gebruik van de tijd
Laat je niet gek maken door klasgenoten die eerder de zaal uitlopen. Neem de tijd die je zelf nodig hebt. Controleer al je antwoorden als je daar tijd voor hebt.
Tip #17: Blijf kalm
Examens worden bedacht door mensen, en sommige mensen bedenken rare dingen. Als je een vreemde vraag tegenkomt op het eindexamen, blijf rustig en denk logisch na.
Tip #18: Geef nooit meer voorbeelden of redenen dan er worden gevraagd
Als er om 3 redenen wordt gevraagd, worden ook echt alleen maar de eerste 3 antwoorden goedgekeurd. Geef niet meer antwoorden dan nodig is. Als er om 3 redenen worden gevraagd en je weet er 5, schrijf dan eerst de antwoorden op die je zeker weet.
Tip #19: Kijk eerst globaal het examen door
Door eerst door het examen te bladeren weet je wat er wordt gevraagd en hoeveel vragen er zijn. Begin eerst bij de opgaven die je snapt. Als er een opgave is die je niet snapt, sla hem dan even over en kom er later op terug.
Tip #20: Kijk naar het aantal punten dat je met de vraag kunt verdienen
Het aantal punten dat je met een vraag kunt verdienen geeft je namelijk een indicatie over hoe uitgebreid je antwoord dient te zijn.
Tip #21: Kijk achteraf of je wel echt antwoord hebt gegeven op de vraag
Soms kan je antwoord inhoudelijk wel kloppen, maar heb je de vraag niet beantwoord. Kijk altijd na of je antwoord de vraag dekt. Als je iets moet berekenen, zorg dan dat je de eenheid bij het antwoord zet. Zorg er ook voor dat je de gehele berekening opschrijft. Als je dit niet doet, kan dit je punten kosten.
Tip #22: Bedenk welke informatie je nodig hebt om de vraag te beantwoorden
Soms wordt er veel informatie gegeven voordat er een bepaalde vraag wordt gesteld. Deze context is echter niet altijd direct relevant voor de vraag en kan je wellicht op het verkeerde been zetten. Bedenk altijd van tevoren welke informatie je écht nodig hebt om de vraag te beantwoorden.
Tip #23: Zorg dat je op tijd aanwezig bent
Alhoewel het lekker is om in je bed te blijven liggen, is het belangrijk dat je ruim op tijd aanwezig bent voor het eindexamen. De extra stress van te laat komen is namelijk niet prettig.
Tip #24: Zorg dat je antwoorden leesbaar zijn en dat je alles inlevert
Je bent examenleerling en geen huisarts. Zorg ervoor dat de leraren die jouw examen na gaan kijken je antwoorden kunnen lezen. Als ze je antwoord niet kunnen lezen, dan wordt het fout gerekend. Zorg dat je naast het antwoordenblad ook eventuele bijlagen of werkbladen inlevert. Vergeet vooral ook niet om je naam op het antwoordenblad te schrijven.
Tips na het eindexamen
Tip #25: Check je antwoorden
Na het examen kun je direct je antwoorden checken. Zo zie je ongeveer hoeveel punten je hebt gehaald. En kun je grofweg (afhankelijk van de normering natuurlijk) alvast zien of je het examen hebt gehaald.
Tip #26: Klachten? Meld ze bij het LAKS
Mocht je klachten hebben over het eindexamen of iets wat in jouw school is gebeurd terwijl het eindexamen werd afgenomen, dan kun je deze klachten melden bij het LAKS. Klachten doorgeven kan telefonisch, maar ook via de website. Het LAKS zal deze klachten bundelen, filteren en terugkoppelen aan het College Voor Examens. Als het LAKS veel klachten over een bepaalde vraag ontvangt, dan kunnen zij aandringen op het schrappen van die vraag of een soepelere normering.
Eten en drinken
Tip #27: Eet gezond en vermijd junkfood
Het is belangrijk dat je fit en vitaal het examen maakt. Een goede voeding helpt hierbij. Zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, door voldoende groente en fruit te eten. Bananen bevatten dopamine, en dat verbetert je concentratievermogen. Ook helpen bananen tegen de zenuwen. Daarnaast heeft vis veel goede stoffen. Junkfood geeft je een goed gevoel tijdens het eten en drinken, maar daarna krijg je een dip. Je hersenen zijn minder actief tijdens deze dip en kunnen dus moeilijker nieuwe dingen opnemen. Zorg er dus voor dat je junkfood vermijdt op dagen dat je leert voor het eindexamen. Ditzelfde geldt voor voedsel met veel suiker, zoals snoep.
Tip #28: Let op met energiedrank
Energiedrankjes geven je een tijdelijke energieboost, maar kunnen er ook voor zorgen dat je niet meer kunt slapen. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of worden onrustig van energiedrank, terwijl anderen zeggen dat het hun juist helpt leren. Wees je hier van bewust en denk goed na of jij beter leert met energiedrank.
Tip #29: Eet kauwgom
Sommige studies geven aan dat het kauwen van kauwgom een stimulerend effect heeft op de hersenen. Zo kun je je beter concentreren en dus beter presteren.
Tip #30: Drink thee tijdens het leren
Het drinken van thee helpt je ontspannen. Zo kun je beter examenstof tot je nemen. Drink alleen niet teveel thee voor het examen, omdat je dan de hele tijd naar het toilet moet.
Video
Wil je nog meer examentips? In onderstaande video kun je nog meer waardevolle examentips vinden:
Tips voor specifieke vakken
Hebben deze algemene examentips je geholpen? We hebben ook nog examentips die specifiek zijn voor een bepaald vak. Deze bevatten inhoudelijke tips waar je op moet letten bij de examenstof van een bepaald vak. Zo helpen we je om te voorkomen dat jij veelgemaakte fouten op het examen maakt. We hebben examentips voor de volgende vakken en niveaus:
VMBO TL/GL
Conclusie
Dit waren de 30 beste examentips die wij voor jou hebben. Hiermee heb je genoeg tips om het examen in te gaan. Zorg gewoon dat je vertrouwen hebt in jezelf! Je werkt niet 2 tot 3 jaar in de bovenbouw naar het examen toe om dan vervolgens te falen. Je leraren hebben je voorbereid en je hebt tal van middelen om je kennis te vergroten. Maak een planning, plan voldoende tijd in, oefen, kijk video’s over de lesstof, oefen nog meer, leg de stof uit aan anderen en daag jezelf vooral uit het maximale uit jezelf te halen. Als je alle bovenstaande punten combineert, kan het haast niet fout gaan. Wees vooral ook eerlijk tegen jezelf als het gaat om je voorbereiding. Heb je er alles aan gedaan? Zo ja, vertrouw er dan gewoon op dat het voldoende is. Laat je niet gek maken door je omgeving. Jij bent verantwoordelijk voor jouw resultaten. Wat en hoe een ander leert heeft geen invloed op de manier waarop jij je hebt voorbereid. Laat je niet beïnvloeden door hoe anderen tegen hun voorbereiding aankijken. Iedereen leert op zijn/haar eigen manier. Ga uit van kracht en niet van zwakte. Met die positieve instelling kom je het eindexamen zeker door!
Suggesties?
Weet jij nog goede examentips?
Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.