Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Oude examens oefenen: het geheim om te slagen

Je gaat binnenkort eindexamen doen. Spannend! Gelukkig zijn er een paar zaken die jouw leven als examenkandidaat flink makkelijker maken. Bovenaan die lijst staat het maken van oude examens. Het maken van oefenexamens is echt het beste geheim om te slagen. Op deze pagina kun je alles lezen over het oefenen met oude examens.

Oude examens oefenen

 

Waarom zou je oude examens oefenen?

Waarom oude examens oefenen?

Er zijn meerdere redenen om oefenexamens te maken. Het oefenen met oude examens zorgt ervoor dat jij weet op welke manier jij straks getoetst wordt. Sterker nog, het is ook exact hetzelfde niveau als waar jij straks op wordt getoetst. Je weet zeker dat de opgaven in het examen niet te makkelijk, te moeilijk of te onduidelijk zijn. De examens zijn tenslotte zorgvuldig gemaakt door het CITO en worden uitgebreid getest. Dit is het niveau wat jij moet kennen. Met andere woorden: als jij een mooi cijfer haalt voor het examen van vorig jaar, dan is de kans ook groot dat je een mooi cijfer haalt op het examen van dit jaar. Je raakt ook beter bekend met de vraagstelling zoals die op het examen vaak voorkomt. Daarnaast zul je door het antwoordmodel te bestuderen ook steeds beter bekend raken met het type antwoorden wat goed wordt gekeurd. Als je vervolgens je fouten bestudeert, zul je ze in de toekomst (hopelijk) niet opnieuw maken. Zo helpt het maken van oude examens jou aan een beter cijfer. Als jij per vak meerdere oude examens maakt, zul je de rode draad gaan zien. Hierdoor kent het aankomende eindexamen voor jou straks geen geheimen meer. Wist je trouwens dat veel docenten oefenexamens ook gebruiken als input voor het maken van vragen voor de schoolexamens? Kortom, door het maken van oude examens ben je beter voorbereid en is de kans groter dat jij straks zult slagen.

Waar moet je op letten bij het maken van oude examens?

Waar moet je op letten?

De examenstof verandert om de zoveel tijd. Het heeft geen zin om een oefenexamen uit 2001 te maken, want de examenstof is inmiddels gewijzigd. Zorg dat je weet vanaf wanneer de stof hetzelfde is als op het aankomende examen. Dat kun je zien in de syllabus van dat vak/niveau, te vinden op Examenblad. Dan weet je dat je geen oude examens hoeft te oefenen van voor de wijziging van de examenstof. Dat heeft tenslotte niet zoveel zin. Als de stof onlangs is gewijzigd, dan kun je meestal wel pilot examens vinden van de jaren daarvoor. Zorg dan dat je die oefent.

Zorg ook dat je niet alleen het antwoord op een vraag opschrijft, maar ook hoe je tot dat antwoord bent gekomen. Vaak worden er punten gegeven voor tussenstappen. Deze punten wil je natuurlijk niet mislopen.

Daarnaast duurt een examen best wel lang (2-3 uur). Als jij voor het eindexamen nooit hebt geoefend om 3 uur achter elkaar geconcentreerd bezig te zijn, dan kan het eindexamen je vies tegenvallen. Zorg er daarom voor dat je ook echt de volle 3 uur neemt wanneer je een oefenexamen maakt. Hou de klok in de gaten of zet een timer aan.

Hoeveel oude examens moet je maken?

Hoeveel oude examens

Zorg dat je minimaal 2 oude examens per vak maakt. Dat is echt het minimale. Als je echt goed wilt voorbereiden, zorg dan dat je 4-6 oude examens maakt per vak. Aangezien je meerdere vakken volgt en het maken van een oud examen tot wel 3 uur kan duren, moet je ruim van tevoren beginnen. Zorg dat je voor jezelf een goede planning maakt. Oefenexamens maken is tijdrovend, maar in de laatste weken voor het examen wellicht de beste besteding van je tijd. Zo wordt het aankomende examen voor jou geen probleem.

Hoe maak je een oud examen?

Hoe maak je een oud examen?

Eigenlijk is het heel simpel. Bedenk eerst welk vak je wilt oefenen. Als je oude examens gaat oefenen, is het goed om te beginnen met oefenexamens van het meest recente schooljaar. In de praktijk is dat dus tijdvak 1 of 2 van vorig schooljaar. Pak de vragen en eventuele bijlage en/of uitwerkbijlage erbij. Bepaal voor jezelf of je het examen en de bijlagen wilt uitprinten of dat je het liever leest van je scherm. Maak vervolgens de vragen en schrijf je uitgebreide antwoorden op op papier. Zorg dat je een timer aanzet om te kijken hoelang je bezig bent. Als je alle vragen hebt gehad, loop dan nog 1 keer al je antwoorden na. Corrigeer zaken als je dat nodig vindt. Wanneer je helemaal klaar bent, pak dan het antwoordmodel erbij. Je ziet nu wat je goed en fout hebt gedaan. Kijk hoeveel punten je hebt gescoord per vraag. Zorg dat je streng bent bij het nakijken van je eigen antwoorden, want dat zal degene die jouw examen straks na zal kijken waarschijnlijk ook zijn. Tel al je punten bij elkaar op. Nu kun je met de normering van dat examen opzoeken welk cijfer je hebt gehaald. Nu weet je of je klaar bent voor dat eindexamen of dat je nog meer moet oefenen.

Oude examens oefenen voor specifieke vakken

Oude examens oefenen voor specifieke vakken

Hieronder kun je oude examens oefenen voor elk niveau en voor (bijna) elk vak. Succes met oefenen!

Heb je na het maken van oefenexamens nog extra hulp nodig?

Extra hulp

Het maken van oefenexamens is een goed hulpmiddel om te kijken of je voldoende bent voorbereid. Als na het maken van oefenexamens blijkt dat je nog niet op het juiste niveau zit, dan heb je waarschijnlijk extra hulp nodig om de examenstof onder de knie te krijgen.

Onze samenvattingen helpen jou om de examenstof in begrijpbare taal te snappen. Vervolgens kun je met onze oefenboeken aan de slag om te oefenen. Deze bevatten ook instapvragen, die toetsen of je de basis van de examenstof kent. Zo werk je vanzelf toe naar vragen van examenniveau.

Maarrrr: een boek blijft een boek. Wat nou als je dat oefenboek omtovert tot een interactief oefenboek dat jou steeds beter leert kennen? Dan krijg je de ExamenChallenge! Hoe meer vragen jij maakt, hoe beter de ExamenChallenge weet waar jij goed en minder goed in bent. Doordat je een cijfer krijgt per (sub)domein, kun je je vervolgens precies focussen op de onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt.

Heb je last-minute stress en wil je alles uit de kast halen? Dan kan een examentraining nog een goed laatste redmiddel zijn. Check tenslotte ook onze examentips. Dan moet het helemaal goedkomen!

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl