Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Inschrijven voor een vervolgstudie: hoe werkt dat?

Je bent er eindelijk uit! Na maandenlang puzzelen over wat jij met je toekomst wilt doen, heb je eindelijk een goede vervolgstudie gevonden. Hoog tijd dus om je in te schrijven. Maar waar moet je je inschrijven voor een vervolgstudie? En ben je nog wel op tijd? In dit artikel geven we antwoord op een paar belangrijke vragen over inschrijven, de inschrijftermijn, de studiekeuzecheck, toelatingseisen en studiefinanciering. Mocht je na het lezen van dit alles denken, HELP. Geen probleem! We helpen je graag verder.

Inschrijven voor een vervolgstudie

 

Waar moet ik me inschrijven?

Waar inschrijven?

Om te beginnen is het goed om te weten dat er een verschil is tussen inschrijven voor een Mbo-opleiding en inschrijven voor een opleiding aan de hogeschool of universiteit.

  • Voor een Mbo-opleiding schrijf je je in bij de school zelf.
  • Voor een opleiding aan de hogeschool of universiteit schrijf je je niet bij de opleiding zelf in, maar via Studielink. Studielink is hét platform waar je jouw studiekeuzes vastlegt en betalingen regelt. Om je in te kunnen schrijven bij Studielink, moet je kunnen inloggen met DigID. DigID is jouw persoonlijke account om in te kunnen loggen bij vrijwel alle overheidsinstanties (Belastingdienst, DUO, Studielink, etc.) Zorg dat je DigID aanvraagt als je dat nog niet hebt gedaan. Let wel op dat het 3 dagen duurt voordat je jouw accountgegevens ontvangt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

Wanneer inschrijven?

Het ligt eraan waar je je voor inschrijft. Voor alle standaardopleidingen geldt dat je je uiterlijk 1 mei 2025 moet inschrijven via Studielink. Kies je voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen (ook wel numerus fixus genoemd), dan moet je je eerder inschrijven. Namelijk uiterlijk 15 januari 2025.

Natuurlijk kan het zijn dat je niet wordt geselecteerd voor de opleiding met een maximaal aantal zitplaatsen. Of dat je je hebt ingeschreven, maar toch een andere opleiding wilt kiezen. In die gevallen kun je gelukkig nog vrij van keuze wisselen, van 1 mei tot uiterlijk het einde van het nieuwe studiejaar. Let wel op dat vrij kunnen wisselen van opleiding alleen mogelijk is als je je in ieder geval voor een studie hebt aangemeld op uiterlijk 1 mei 2025. Kies je pas ná 1 mei voor een eerste opleiding, dan ligt het aan de opleiding of ze jou alsnog toelaten of niet.

Wat is de studiekeuzecheck?

Studiekeuzecheck

Sinds 2014 heeft de overheid de studiekeuzecheck ingevoerd. De reden hiervoor is dat er enkele jaren geleden redelijk veel studenten na het eerste jaar uitvielen, omdat ze de studie toch niet leuk vonden. Daarnaast wordt de ‘zesjescultuur’ weleens aangehaald als argument. Het gevolg van ‘luie’ studenten die net genoeg doen om vakken te halen. Het is natuurlijk zonde van jouw tijd en dat van de opleiding als jij uitvalt omdat je de opleiding niet leuk vindt. De opleiding en jijzelf hebben er het meest aan als je gemotiveerd aan een studie start en het maximale eruit probeert te halen. De studiekeuzecheck kan hierbij helpen. Je vervolgstudie kan zelf bepalen hoe ze hier invulling aan willen geven. Bijvoorbeeld aan de hand van een intakegesprek, het laten invullen van een digitale vragenlijst, of een dag proefstuderen. Met de studiekeuzecheck krijg je dus een extra mogelijkheid om af te tasten of je de juiste studiekeuze maakt. Mocht je na de studiekeuzecheck toch besluiten niet met de opleiding te willen starten, dan kun je zonder problemen een andere opleiding kiezen (mits je dit voor 1 september doet). Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw nieuw gekozen opleiding ook aan je vraagt om een studiekeuzecheck te doen.

Welke andere eisen kan een vervolgstudie stellen?

Toelatingseisen

Naast een studiekeuzecheck kan een opleiding ervoor kiezen andere toelatingseisen te stellen. Uiteraard wordt het niveau beoordeeld. Je kunt bijvoorbeeld na de HAVO niet zomaar een bachelor aan een universiteit volgen. En na het VMBO kun je niet zomaar een HBO-opleiding kiezen. Maar naast niveau, wordt ook je profielpakket beoordeeld. Het profiel Economie & Maatschappij sluit bijvoorbeeld niet zo goed aan op opleidingen als biochemie of werktuigbouwkunde. De opleiding zal dus willen weten welk profiel je hebt gekozen en in welke keuzevakken je eventueel nog examen hebt gedaan. Sluit jouw profiel aan met de gekozen opleiding, dan is er niets aan de hand. Zo niet, dan kan de opleiding ervoor kiezen om je te weigeren of om je te vragen je kennis bij te spijkeren op een bepaald onderwerp. Ook kan de opleiding eisen dat studenten een toelatingstoets moeten afnemen. Zie voor meer uitleg hierover ook ons artikel ‘Toelatingseisen voor een vervolgstudie’.

Hoe zit het met studiefinanciering?

Studiefinanciering

Studeren kost natuurlijk een hoop geld. En als je besluit op jezelf te gaan wonen, mag je de portemonnee helemaal trekken. Gelukkig komt de overheid je tegemoet in de kosten. Ga je naar de hogeschool of universiteit, dan krijg je studiefinanciering en een studentenreisproduct (OV-kaart). Op het Mbo ontvang je studiefinanciering vanaf je 18e en heb je daarvóór alleen recht op een OV-kaart. Voor de specifieke regels zie de site van DUO.

Het is verstandig om voor jezelf een financieel plan te maken. Hoeveel kost je studie (vergeet de studieboeken niet)? Wat kost het om op jezelf te wonen? Al dit soort vragen moet je beantwoorden om te weten wat je maandelijks kwijt bent. Via de rekenhulp van DUO kun je hier meer inzicht in krijgen. Blijkt dat je geld tekort komt, dan kun je via DUO een lening aanvragen tegen gunstige voorwaarden. Bekijk natuurlijk wel goed waar je dat geld nu precies voor leent. Is het noodzakelijk of meer voor luxe? Het klinkt flauw, maar geld lenen kost geld!

Zorg dat je tijdig je studiefinanciering aanvraagt. Dit kun je het beste gelijk doen wanneer je je ook inschrijft voor een opleiding via Studielink. Het maakt dus op het moment van aanvragen nog niet uit of je al weet of je geslaagd of gezakt bent. Ook maakt het nog niet uit of je al weet of je bent toegelaten tot de opleiding of niet. Blijkt later dat je bent gezakt of dat je een andere opleiding wilt gaan volgen, dan kun je dat direct aanpassen op de site van DUO. Let op dat je ook hier een DigID voor nodig hebt.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl