Werken of stage lopen? Zo maak je een cv!
Naast je school of studie kun je ook werken of stage lopen. Voordat je een leuke baan of stage vindt, zul je echter eerst moeten solliciteren. En voordat je gaat solliciteren, heb je een cv nodig. Maar wat is een cv precies en hoe maak je een cv? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maken van een cv en geven we antwoorden op al jouw cv-vragen!
Wat is een cv?
Een cv is een document dat op een beknopte manier beschrijft wat je allemaal hebt gedaan in je leven op het gebied van werk en school. Cv staat voor curriculum vitae, wat Latijn is voor 'levensloop'.
Je gebruikt een cv als je gaat solliciteren, zodat je een kort overzicht kunt geven van wat je allemaal hebt gedaan. Natuurlijk zet je niet zomaar iets willekeurigs op papier. Als je een cv maakt, komen daar namelijk allerlei 'regels' bij kijken. Zo is er een aantal belangrijke onderdelen die je altijd terug moet laten komen, zoals je persoonlijke gegevens, je werkervaring en de opleidingen die je hebt gevolgd.
Om jouw toekomstige baas er nog meer van te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent, vul je je cv verder aan met relevante informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vaardigheden of de nevenactiviteiten die je hebt uitgevoerd. Eventueel kun je dit aanvullen met je persoonlijke eigenschappen, hobby’s en interesses.
Waarom heb ik een cv nodig?
Je hebt een cv nodig omdat werkgevers een goede indruk willen krijgen van wie je bent en wat je allemaal hebt gedaan.
Wanneer werkgevers zoeken naar personeel, dan zetten ze een vacature uit. Je kunt vacatures vinden op allerlei plaatsen, van LinkedIn tot aan verschillende vacaturesites. Wanneer jij op een vacature solliciteert, kun je met jouw cv een werkgever proberen te overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Een werkgever beoordeelt namelijk aan de hand van jouw cv en jouw motivatiebrief of jij de benodigde kennis en ervaring hebt om de functie te vervullen.
Hoe lang moet een cv zijn?
Een cv hoort kort en bondig te zijn. Je kunt de volgende regel hanteren: maak je cv niet langer dan twee A4'tjes.
Aan de hand van deze twee kantjes kan een werkgever checken of jij aan de eisen van de functie voldoet. Als je een cv van 10 kantjes hebt, laat je eigenlijk zien dat je niet kort en bondig kunt samenvatten. Bovendien heeft geen werkgever zin of tijd om een cv van 10 pagina's door te nemen. Beter een kort en krachtig cv, dan een langdradig cv.
Hoe moet je een cv opslaan?
Het standaard bestandstype dat voor een cv wordt gebruikt is pdf. Het voordeel van een pdf-bestand ten opzichte van een Word-bestand is dat bij een pdf-bestand alles op zijn plek blijft staan. In dat geval ziet jouw (eventueel) toekomstige werkgever je cv dus op precies dezelfde manier als dat jij die ziet op jouw scherm.
Bij een Word-bestand kan er van alles verspringen, of kan het lettertype wijzigen. Het zou dan zomaar kunnen dat je cv rommelig aankomt bij de ontvanger. Echter zul je toch zien dat er soms expliciet wordt gevraagd om jouw cv in te leveren als Word-bestand. Je kunt je cv dan opslaan als .doc of .docx.
Hoewel er meestal wordt gevraagd naar een cv als pdf-bestand, zul je je cv in veel gevallen maken in Word. Een Word-bestand kun je vervolgens gemakkelijk omzetten naar een pdf-document. Dat doe je als volgt:
- Kies voor 'Opslaan als';
- Kies voor 'PDF'.
Welke schrijfstijl moet ik in mijn cv gebruiken?
Schrijf je cv in een actieve schrijfstijl. Dit leest namelijk prettig weg.
Misschien weet je het nog van je Nederlandse les: bij een actieve schrijfstijl voert het onderwerp van de zin een handeling uit. In een passieve zin ondergaat het onderwerp juist de handeling. Klinkt ingewikkeld, dus hier een voorbeeld om je geheugen op te frissen:
- Actieve schrijfstijl
-
Esmee maakt een curriculum vitae – Esmee is het onderwerp en zij voert de handeling van het maken van een cv uit.
-
- Passieve schrijfstijl
-
Het curriculum vitae wordt door Esmee gemaakt – Hier is het cv het onderwerp die de handeling ondergaat.
-
Omdat de eerste zin beter loopt en fijner leest, wordt deze schrijfstijl gebruikt om je cv levendiger en persoonlijker te maken.
Stappenplan: je eigen cv maken
Nu is het tijd om je eigen cv te maken. Met dit handige stappenplan staat er binnen no time een professioneel cv op papier.
Stap 1: je persoonlijke gegevens
We beginnen met de makkelijkste stap: het opschrijven van je persoonlijke gegevens. Dit doe je in het onderdeel ‘personalia’ dat je helemaal bovenaan je cv zet. Onder dit kopje zet je je voor- en achternaam, je adresgegevens, je telefoonnummer en je e-mailadres.
Probeer hierbij een zo professioneel mogelijk e-mailadres te gebruiken. Is jouw e-mail iamkingoftheworld@gmail.com? Dan kom je toch een stuk minder serieus over dan met een e-mailadres waarin je je voor- en achternaam gebruikt.
Er zijn nog een aantal andere dingen die je ook kunt opnemen in je personalia. Zo kun je een link naar je LinkedIn-profiel opnemen. Uiteraard mag ook een foto van jezelf niet ontbreken. Zorg er wel voor dat dit geen foto is waarop je te zien bent in een clownspak terwijl je drie liter bier vasthoudt. Je hoeft er niet per se op te staan in driedelig pak, maar een foto (met rustige achtergrond) waarop je netjes en vriendelijk te zien bent, is over het algemeen prima.
Daarnaast is het aan te raden om kort een paar zinnen over jezelf neer te zetten. Hierin vertel je hoe jij als persoon bent, waar je naar op zoek bent en waar je energie van krijgt.
Ten slotte kun je nog wel eens personalia toevoegen die aansluiten bij een bepaalde vacature. Denk hierbij aan een baan waarbij wordt gevraagd naar iemand met een rijbewijs. In dat geval kun je je rijbewijs bij je personalia vermelden.
Stap 2: je opleidingen
Bij stap 2 beschrijf je de opleidingen die je volgt of hebt gevolgd. Ook als je nog bezig bent met je opleiding, moet je deze toch al op je cv zetten. Neem de volgende informatie op bij het benoemen van je opleidingen:
Informatie |
---|
Naam van je opleiding en profiel of richting |
Naam van je school |
Maand en jaartal wanneer je bent begonnen |
Maand en jaartal wanneer je de opleiding hebt afgerond. Zit je nog op school? Dan vul je hier 'heden' in. |
Op een cv is het gebruikelijk om je opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde te zetten. Met andere woorden: de opleiding die je nu volgt of het meest recent hebt afgerond zet je bovenaan, en hoe verder je naar beneden gaat, hoe meer je teruggaat in de tijd.
Stap 3: je werkervaring
Samen met je opleidingen vormt je werkervaring de basis van je cv. Uit je werkervaring kan een werkgever namelijk afleiden of jij de vaardigheden bezit die nodig zijn om de functie goed uit te kunnen voeren. Neem enkel de banen op in je cv die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Als je nog niet veel banen hebt gehad, kun je het beste al je banen op je cv opnemen. Maar als jij 10 jaar werkervaring hebt en gaat solliciteren voor een functie als boekhouder, dan is het niet relevant om op je cv te vermelden dat jij borden hebt afgewassen in een restaurant.
Neem voor elke relevante baan die je hebt gehad de volgende informatie op:
Informatie |
---|
Titel van de functie |
Naam van het bedrijf waar je hebt gewerkt |
Hoe lang je er hebt gewerkt (maand en jaartal – maand en jaartal) |
Korte omschrijving van de werkzaamheden |
Net als bij je opleidingen, schrijf je eerst je meest recente werkervaring op en ga je vervolgens terug in de tijd.
Wat als ik geen werkervaring heb?
Als je nog op school zit, dan is het natuurlijk begrijpelijk dat je nog niet veel werkervaring hebt. Neem in dat geval alle bijbaantjes op die je naast school hebt gehad, zoals vakkenvuller bij een supermarkt.
Ondanks dat jouw bijbaantje misschien weinig te maken heeft met de vacature waarop je solliciteert, komt het toch goed van pas op je cv. Een werkgever ziet hiermee namelijk ook dat je de moeite hebt genomen om naast school een zakcentje te verdienen. Het laat zien dat je niet vies bent van werken.
Mocht je ook geen bijbaantje hebben gehad? Laat het onderdeel werkervaring dan weg. Je kunt tenslotte niet iets bedenken wat je niet hebt gedaan.
Stap 4: nevenactiviteiten
Om je cv meer inhoud te geven, kun je ook nevenactiviteiten toevoegen. Een nevenactiviteit kan van alles zijn en het maakt niet uit of je ervoor betaald kreeg of niet. Misschien pas je wel geregeld op? Maak je facturen voor een kennis? Help je soms mee in de winkel van je ouders? Al dit soort klusjes kunnen je cv interessanter maken.
Ook vrijwilligerswerk is een mooie toevoeging. Train je de pupillen bij de lokale voetbalvereniging? Of werk je in het dierenasiel? Zet het zeker op je cv. Je laat hiermee niet alleen zien dat je al wat werkervaring hebt opgedaan, maar ook dat je behulpzaam en actief bent.
Stap 5: je vaardigheden en persoonlijke eigenschappen
Natuurlijk is opleiding en werkervaring belangrijk, maar een werkgever wil ook weten wat voor persoon jij bent en over welke talenten je beschikt. Daarvoor is het kopje ‘vaardigheden en eigenschappen’ heel geschikt.
Blink jij uit in Photoshop? Kun je programmeren? Ben jij heel sterk in het organiseren van leuke activiteiten voor de ouderen in het verzorgingshuis? Beschrijf jouw unieke eigenschappen en vaardigheden in korte zinnen en maak er een lijstje van op je cv.
Stap 6: je talenkennis
Benoem op je cv ook welke talen je spreekt. Spreek je naast de Nederlandse taal nog één of meerdere andere talen? Schrijf ze allemaal op! Als je enkel drie woorden in een vreemde taal kent, dan heeft het uiteraard geen zin om dat hier neer te zetten. Maar als je een taal redelijk onder de knie hebt, dan kun je die hier zeker toevoegen. Je talenkennis kan voor een werkgever namelijk waardevolle informatie zijn. Je talenkennis noteer je op de volgende manier:
Informatie |
---|
De taal |
Het niveau waarop je de taal beheerst: moedertaal, uitstekend, redelijk of matig |
Stap 7: je hobby's en interesses
Het is niet verplicht om je hobby’s en interesses op je cv te vermelden. Toch is dit een mogelijkheid om je cv wat meer persoonlijkheid te geven (en nog iets op te vullen). Onthoud dat het vooral loont om hobby’s te vermelden die in lijn zijn met het beeld dat je van jezelf wilt neerzetten én die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert.
Een sport is altijd een goede binnenkomer. Ben je voetbal- of volleybaltrainer? Dan toon je hiermee aan dat je leiding kunt geven. Houd je van hardlopen? Dan laat je zien dat je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt.
Video
Wil je weten hoe je jouw cv nog beter maakt? Bekijk dan onderstaande video van de Universiteit van Utrecht.
Met welk programma maak ik een cv?
Er zijn een paar manieren om een curriculum vitae te maken. Dit kan in een tekstverwerkingsprogramma, zoals Microsoft Word of Google Docs. Een alternatief is om te werken met een grafisch programma, zoals Indesign, Illustrator of Photoshop.
Ben je juist geen ster in het maken van mooie lay-outs? Overweeg dan om een sjabloon of een cv generator te gebruiken. Deze kun je vinden door het te googelen of door in Microsoft Word een sjabloon te kiezen bij het aanmaken van een nieuw bestand. Het voordeel van deze opties is dat je snel een professioneel cv maakt met een modern ontworpen lay-out.
Met deze informatie en het voorbeeld cv hieronder heb jij de juiste ingrediënten tot je beschikking om zelf een cv te schrijven voor een toffe werk- of stageplek!
Voorbeeld van een cv
Hierboven hebben we je uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het maken van een cv, maar soms moet je het gewoon allemaal even voor je zien. Dat kan goed met voorbeelden van cv's die online te vinden zijn, maar hieronder staat ook alvast een voorbeeld van een goed gestructureerd cv, waarmee je prima voor de dag kunt komen!
Personalia
Naam: Joana van Catsop
Adres: Diemerkade 1, 1111 AA Diemen
E-mailadres: email@adres.nl
Telefoonnummer: 06-12345678
Geboortedatum: 11 februari 2006
Persoonlijk profiel
Als scholiere ben ik niet alleen leergierig, maar werk ik ook hard. Dankzij mijn flexibele instelling en mijn doorzettingsvermogen vind ik het geen probleem om in de avonduren, weekenden en onder diverse weersomstandigheden te werken. Ik ben op zoek naar een leuke bijbaan waar klantvriendelijkheid belangrijk is en ik mijn communicatieve en sociale vaardigheden in de praktijk kan brengen.
Opleiding
September 2018 – heden
Havo met profiel Cultuur en Maatschappij
Open Scholengemeenschap Bijlmer, Amsterdam
Werkervaring
November 2022 – heden
Kassamedewerker
Albert Heijn, Amsterdam
Als kassamedewerker werk ik vooral ’s avonds en in de weekenden. Aangezien het vaak druk is in de supermarkt, werk ik snel en toch zorgvuldig. Daarnaast is een goede service belangrijk en zorg ik er met mijn vriendelijke voorkomen voor dat alle klanten met een goed gevoel naar huis gaan. Mijn taken bestaan uit:
- Producten scannen en afrekenen
- Collega’s helpen met vakkenvullen
- Schoonmaken van de werkplekken
- Producten bijvullen bij de kassa
Februari 2021 – oktober 2022
Folderbezorger
Spotta, Amsterdam
Op mijn vijftiende ben ik begonnen als folderbezorger bij Spotta en zorgde ik ervoor dat folders en huis-aan-huisbladen in verschillende bezorgwijken werden verspreid. Ik werkte vooral in het weekend, waar ik vroeg in de ochtend mijn fietsronde begon. Ook trotseerde ik regen, wind en sneeuw om ervoor te zorgen dat alle bladen op tijd werden bezorgd.
Nevenactiviteiten
Juni 2021 – heden
Jeugdtrainer korfbalvereniging, Amsterdam
Vaardigheden
- Communicatief en sociaal vaardig – goed
Eigenschappen
- Zorgvuldig
- Klantvriendelijk
- Flexibel
Talenkennis
- Nederlands - moedertaal
- Engels - vloeiend
Hobby’s en interesses
- Korfbal
- Koken