Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

De Boston Tea Party (1773)

Op 16 december 1773 vond de Boston Tea Party plaats. Dit was een politiek protest door de Amerikaanse kolonisten die boos waren op de Britten voor het opleggen van ‘taxation without representation’ (belasting zonder politieke vertegenwoordiging). De gebeurtenis was de eerste grote daad van verzet tegen de Britse overheersing.

Boston Tea Party

De situatie in het gekoloniseerde Amerika

Situatie in het gekoloniseerde Amerika

In 1607 stichtten Engelse kolonisten de eerste permanente nederzetting in Amerika. Later kwamen meer Engelsen naar Amerika en breidden ze hun koloniën aan de Amerikaanse oostkust uit. Uiteindelijk ontstonden er daar 13 koloniën. Maar ook de Fransen en de Spanjaarden vestigden koloniën in Noord-Amerika. Hierdoor ontstonden er oorlogen tussen de Europese mogendheden. Toen de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) door Engeland gewonnen werd, verloor Frankrijk vrijwel al haar gebieden in Amerika. Nu de grootste concurrent van Engeland verslagen was, begonnen de koloniën de bemoeienis van het moederland vervelend te vinden. De kolonisten van de Fransen hadden niet veel meer te vrezen en waren niet meer afhankelijk van het Britse leger. Ook hadden veel kolonisten na deze Zevenjarige Oorlog zelf beschikking over wapens, die ze hadden gekregen om mee te vechten in de oorlog.

Oorzaken van de Boston Tea Party

Oorzaken van de Boston Tea Party

De relatie tussen de Britse regering en de kolonisten kwam vooral onder druk te staan doordat de Britten verschillende belastingen invoerden. De Zevenjarige Oorlog had veel geld gekost, waardoor Groot-Brittannië hoge schulden had opgebouwd. Het moederland liet de Amerikaanse onderdanen hieraan meebetalen, door diverse belastingmaatregelen op te leggen.  Zo werd in 1764 de Sugar Act ingevoerd, waardoor de kolonisten invoerrechten moesten gaan betalen op suiker. In 1765 werd deze wet opgevolgd door de Stamp Act, die de kolonisten belasting oplegde op elk stukje gedrukt papier. Dit ging nog een stapje verder met de Townshend Acts uit 1767, waarmee op ook thee, verf en glas belasting werd gelegd. De Amerikaanse kolonisten vonden deze belastingen erg oneerlijk, omdat ze totaal niet vertegenwoordigd waren in het Britse parlement. Ze hadden hierdoor geen politieke invloed.  Er werd daarom een protestgroep opgericht, genaamd the Sons of Liberty (in het Nederlands: Zonen van de Vrijheid), bestaande uit handelaren en verkopers die protesteerden tegen de belastingwetten.

In 1770 vond er een vechtpartij tussen de kolonisten en Britse soldaten plaats, wat later bekend werd als ‘het Bloedbad van Boston’. Gefrustreerde kolonisten begonnen dit gevecht door sneeuwballen, ijs en oesterschelpen naar de Britse soldaten te gooien. Zij riepen versterking op en openden het vuur op de groep mensen, waarbij ze 5 kolonisten doodden en er 6 verwondden. Dit voorval wakkerde de boosheid tegen de Britten nog meer aan.

De aanleiding en de gebeurtenissen rondom de Boston Tea Party

Gebeurtenissen Boston Tea Party

Om de situatie te sussen, werden de meeste belastingen die de Britten de Amerikanen hadden opgelegd, ingetrokken. De uitzondering was de belasting op thee, die ongelofelijk veel geld opbracht. In 1773 kreeg de Britse East India Company ook het monopolie op het importeren van thee uit Azië. Dit leidde tot nog meer woede bij de kolonisten. Zij besloten de thee te gaan boycotten. Zo smokkelden ze Nederlandse thee naar Amerika, waardoor de East India Company grote overschotten aan thee had en bijna failliet ging.

In 1773 trad daarom de Tea Act in werking, die de East India Company toestemming gaf om de thee belastingvrij te verkopen aan de koloniën. Wel werd er vervolgens invoerbelasting voor gevraagd wanneer de thee in de Amerikaanse haven aankwam. De kolonisten gingen echter stug door met het boycotten en wilden de schepen niet binnen laten. Eind 1773 protesteerden The Sons of Liberty daarom tegen de aankomst van een schip met thee van de East India Company. Op 16 december 1773 was dit schip, samen met nog twee andere schepen, aangekomen in Amerika. Duizenden kolonisten kwamen samen bij de haven en weigerden om de belasting voor de thee te betalen. De Britten gingen niet mee met deze eis. Die nacht kwamen de kolonisten weer samen en gooiden ze de 342 kisten thee uit het schip in het water.

De reactie en de gevolgen

Gevolgen Boston Tea Party

De Boston Tea Party zorgde uiteraard voor een felle reactie vanuit het Britse parlement. De Britten legden de Intolerable Acts op, die verschillende beperkingen inhielden. Zo werd de haven van Boston gesloten tot de verloren thee werd terugbetaald en kwamen er Britse soldaten in Massachusetts. Ook werden samenscholingen in de steden verboden en werd de juridische macht overgedragen aan Britse rechters. Met deze wetten werd geprobeerd om de protesten van de Amerikaanse kolonisten in de kiem te smoren. Het tegenovergestelde gebeurde echter: de Amerikanen zagen de bestraffende wetten als een teken van de Britse tirannieke overheersing. Het verzet tegen de Britse overheerser werd alleen maar groter. In 1774 kwamen vertegenwoordigers van alle kolonies samen om te bespreken hoe ze zich konden verzetten tegen de Britse overheersing. Ze verklaarden dat de koloniën het recht hadden om zichzelf onafhankelijk te besturen. De Britten gingen hier echter niet in mee en een paar maanden later vond de eerste slag tussen de Amerikaanse kolonisten en het Britse leger plaats. De Boston Tea Party wordt daarom gezien als één van de belangrijkste gebeurtenissen die leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783).

Video

Wil je meer weten over de Boston Tea Party en hoe dit leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog? Kijk dan onderstaande video.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl