De terroristische aanslagen van 11 september 2001
Op 11 september 2001 vonden er vier terroristische aanslagen plaats in de Verenigde Staten die de hele wereld in shock achterlieten. De terroristen die deze aanslagen pleegden, zorgden ervoor dat niemand de gebeurtenissen op deze historische dag ooit zal vergeten. Op deze pagina kun je alles lezen over de terroristische aanslagen van 11 september 2001.
De aanslagen op de Twin Towers
De aanslagen begonnen al vroeg in de ochtend op 11 september 2001. Een groepje van 5 terroristen reist op dat moment mee met een passagiersvlucht richting Californië. In de lucht doden ze twee leden van het cabinepersoneel en hebben ze al snel het vliegtuig onder controle. Intussen staan er nog eens 15 terroristen klaar om aan boord te gaan van drie andere passagiersvliegtuigen. De terroristen in het eerste vliegtuig zetten koers naar New York, met als bedoeling om het vliegtuig in het World Trade Center in New York te boren. Om 9 uur ’s ochtends vliegt het eerste vliegtuig daadwerkelijk de noordelijke toren van het World Trade Center in New York in. Deze wolkenkrabber hoorde bij de ‘Twin Towers’, wat één van de hoogste en bekendste gebouwen van New York was. Het vliegtuig laat een groot gat achter tussen twee verdiepingen en er breekt meteen een grote brand uit. Hierdoor komen er honderden mensen vast te zitten in het bovenste deel van de toren. Nieuwsprogramma’s over de hele wereld zenden op dat moment deze angstaanjagende beelden uit. Toeschouwers zien in de uren die volgen tussen de 100 en 250 mensen uit de wolkenkrabber springen. Nog steeds denkt iedereen dat het een ongeluk is met een klein vliegtuig: niemand beseft zich dat er een terroristische aanslag is gepleegd met een groot passagiersvliegtuig.
Een ander passagiersvliegtuig is ondertussen ook gekaapt door een groep terroristen. De vliegmaatschappij ontvangt hierover een oproep van een bemanningslid, waarna men zich realiseert dat er echt iets mis is. In de zuidelijke toren van het World Trade Center geeft de brandweer de opdracht om het gebouw te evacueren. Dit bericht komt echter te laat. De tweede gekaapte vlucht vliegt op dat moment de zuidelijke toren in. Net zoals bij de eerste aanslag komen honderden mensen vast te zitten en overlijden alle mensen aan boord direct. Miljoenen mensen konden dit live op televisie zien.
De rest van de gebeurtenissen op 11 september 2001
Na de tweede aanslag is het duidelijk dat het hier niet gaat om een ongeluk, maar dat er aanslagen worden gepleegd. Een derde gekaapt vliegtuig stort vervolgens neer op het Pentagon in Washington, waarbij 125 mensen in het gebouw en alle vliegtuigpassagiers omkomen. Intussen wordt een vierde vliegtuig gekaapt. Dit vliegtuig steeg echter pas later op vanwege vertragingen, waardoor de passagiers het nieuws over de andere kapingen al te horen hebben gekregen. Ze realiseren zich dat hun vliegtuig ook gebruikt zal gaan worden als terreurwapen en proberen de terroristen te overmeesteren. De terroristen hebben de neus van het toestel echter al naar beneden gericht en het vliegtuig stort neer in een weiland in Pennsylvania.
Na deze laatste aanslag zakt om 10 uur ’s ochtends de zuidelijke toren van het World Trade Center in elkaar. Een halfuur later stort ook de noordelijke toren in. Niemand had verwacht dat de gebouwen opeens zouden instorten. Honderden reddingswerkers sterven samen met de mensen die nog in de toren vastzaten.
De reactie van de Verenigde Staten
Nadat de Twin Towers zijn ingestort en de grote hoeveelheid stof en rook is gedaald, is de skyline van Manhattan totaal veranderd. In minder dan drie uur zijn er bij de aanslagen bijna 3000 mensen om het leven gekomen. Door de giftige, kankerverwekkende stoffen die zijn vrijgekomen liep het dodental na de aanslagen echter nog jarenlang op. Volgens het World Trade Health Center zijn er in totaal 10.000 mensen die kanker hebben gekregen door de stofwolken en rook die ontstonden door de aanslagen op 11 september 2001.
De aanslagen lieten de hele wereld verbijsterd achter. Ook in Nederland reageren politici geschokt en spreken ze over een 'nieuwe Koude Oorlog’. Er worden meteen debatten gevoerd over extra veiligheidsmaatregelen. De gedachte is dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Ook in Amerika spreken mensen met grote woorden over de gebeurtenissen van 11 september 2001. Op 20 september 2001 houdt de Amerikaanse president George Bush een toespraak waarin hij de wereld in twee kampen verdeelt, met de uitspraak 'wie niet voor ons is, is tegen ons'. Hij begint hiermee zijn oorlog tegen het terrorisme (in het Engels: war on terror).
De oorlog tegen het terrorisme
Als onderdeel van de oorlog tegen het terrorisme zet Bush de Islamitische beweging Taliban onder druk, die de macht heeft in Afghanistan. Deze beweging biedt onderdak aan het Al-Qaida onder leiding van Osama bin Laden, die volgens George Bush verantwoordelijk is voor de aanslagen. Al-Qaida is een Jihadistische beweging die terroristische aanslagen pleegt, met de gedachte dat het Westen de vijand is van de Islam en vernietigd moet worden.
De Taliban luistert echter niet naar Bush, waarna de Verenigde Staten Afghanistan aanvallen. In 2003 is de oorlog in Afghanistan nog volop bezig, maar besluiten de Verenigde Staten om de focus te verleggen naar Irak. De Verenigde Staten verdenken Irak en haar leider Saddam Hussein ervan dat zij massavernietigingswapens hadden. Snel daarop vielen de Verenigde Staten Irak binnen. Een gevolg van de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in Irak is dat Al-Qaida aanslagen pleegt in het land. De oorlog kost honderdduizenden mensen het leven. Er komt daarom ook steeds meer kritiek op de oorlog tegen het terrorisme. In Europa denken politici dat de Verenigde Staten de aanslagen van 11 september 2001 gebruiken om wetten en andere landen te negeren bij hun aanvallen in het Midden-Oosten. Bij deze invasies in Irak en Afghanistan zijn de doelen van de Verenigde Staten bovendien niet behaald. Beide landen zijn door de oorlog juist onstabieler geworden, wat de ontwikkeling van terreurgroepen alleen nog maar meer stimuleert. Één van de terreurgroepen die vervolgens opkomt is IS (Islamitische Staat). Nog steeds worden er terroristische aanslagen gepleegd in de wereld: de oorlog tegen het terrorisme heeft dit dus niet kunnen oplossen.
Video
Wil je meer weten over de aanslagen van 11 september 2001? Check dan hieronder het NOS Journaal van die dag.