Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

De beoordeling van jouw examen: Waar moet je op letten?

Antwoord geven op examenvragen: waar let jouw docent op tijdens het nakijken?

Waar op letten bij beoordeling centraal eindexamen

In mei is het zover; de centrale eindexamens! Een erg spannende periode waarin je veel verschillende stof moet leren en dit vervolgens ook nog eens goed moet kunnen uitleggen en toepassen. Soms kan een kleine fout in de formulering van je antwoord er al voor zorgen dat je geen punten meer krijgt! Daarom vertellen we je in dit blog waar jij op moet letten wanneer je antwoord geeft en waar docenten op letten tijdens het nakijken van jouw centraal examen.

Waar moet je op letten als je antwoord geeft op een centraal examen?

Beantwoord de vragen altijd zo volledig mogelijk, dus schrijf alles op wat je weet over het onderwerp. Dit klinkt misschien heel logisch, maar het gaat je echt helpen bij het binnenhalen van de punten. Zo kan dat laatste zinnetje van je antwoord misschien wel het doorslaggevende element van het antwoord zijn!

Daarnaast is het erg belangrijk dat je kijkt naar de eisen waar jouw antwoord volgens de vraag allemaal aan moet voldoen en dat je daar daadwerkelijk aan voldoet. Lees de vraag dus altijd goed door! Als je dit niet doet, is de kans groot dat je punten laat liggen.

Een voorbeeld hiervan is dat je soms vragen krijgt die je met een maximaal aantal woorden moet beantwoorden. Als je het juiste antwoord geeft, maar met te veel woorden, kan dit je punten kosten.

Een tweede voorbeeld is dat je meerdere antwoorden geeft, terwijl er slechts één gevraagd wordt. In dit geval word alleen het eerste antwoord nagekeken.

Zorg er daarnaast ook voor dat je geen tegenstrijdige informatie opschrijft. Als het begin van je antwoord namelijk correct is en je in het vervolg van je antwoord laat blijken dat je het toch niet helemaal begrijpt, kan de docent ervoor kiezen om alles fout te rekenen.

Hoe wordt jouw centraal examen nagekeken?

Nadat jij je centrale eindexamen gemaakt hebt, zou je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je cijfer willen weten. Echter, er gaat vaak een redelijke tijd overheen. Dat komt omdat jouw examen door meerdere docenten nagekeken wordt. Zo is er namelijk een eerste, maar ook een tweede corrector.

De eerste corrector is een docent van je eigen school die het examen nakijkt. Deze docent kent jou waarschijnlijk goed. De tweede corrector is van een andere school en is echt een buitenstaander. Wanneer beide correctors jouw examen hebben nagekeken, gaan ze kijken of ze gezamenlijk tot een cijfer kunnen komen aan de hand van hun bevindingen.

Hoe bepalen docenten of jij de volle punten krijgt voor een antwoord?

Allereerst kijken de docenten natuurlijk of het antwoord gelijk is aan het antwoord uit het correctievoorschrift. Als dit zo is, dan krijg je uiteraard alle te behalen punten voor deze vraag.

Echter, natuurlijk kan je niet altijd precies hetzelfde antwoord hebben als dat in het correctievoorschrift staat. In dit geval zullen de docenten een afweging maken of jij alle belangrijke elementen hebt opgeschreven, die tenminste in het antwoord voor moeten komen.

Wanneer je slechts een deel van de vraag goed beantwoordt, kunnen de docenten je (afhankelijk van de vraag) ook een deel van de punten toekennen. Wanneer er vragen zijn waarbij met berekeningen en formules gewerkt wordt, is het belangrijk dat je de berekening en de juiste formule vermeldt. Zonder berekening wordt het antwoord namelijk fout gerekend, ook al is het uiteindelijke antwoord goed.

De docent is niet zeker over mijn antwoord, wat nu?

In dit geval zal de docent met de tweede corrector gaan overleggen. Het kan voor docenten soms best lastig zijn om te bepalen of jouw antwoord alle punten verdient. De kans is namelijk erg klein dat jouw antwoord exact hetzelfde is als het antwoord uit het correctievoorschrift. Maar het antwoord dat je hebt gegeven kan wel heel dicht tegen het correcte antwoord aan liggen. Daarom hebben de docenten die jouw examen nakijken een bepaalde ‘vrijheid’ waarin ze kunnen bepalen of jouw antwoord toch goed genoeg aansluit op het correctievoorschrift om je punten te geven.

Wat als je door moet rekenen met een antwoord dat misschien fout is?

Maak je geen zorgen als dit gebeurt! Het kan natuurlijk voorkomen dat je aan het begin van je antwoord een rekenfout maakt en dat deze fout dus steeds terug komt in je vervolg berekeningen binnen deze vraag.

Uiteraard is dit erg vervelend, maar over het algemeen wordt een herhalende fout maar één keer per vraag fout gerekend (hier kunnen uitzonderingen op zijn). Zeker als daarna blijkt dat jij wel de juiste formules toepast en snapt wat je aan het doen bent. Dit kan er daarom voor zorgen dat je nog wel een deel van de punten krijgt. Let op: als je bij een volgende vraag weer dezelfde fout maakt, wordt hij wél opnieuw fout gerekend.

Dit zijn alle belangrijk punten waar jij op moet letten bij het beantwoorden van vragen op jouw examen! Dus nog even in het kort:

  • Zorg ervoor dat je altijd goed de vraag leest en snapt waar jouw antwoord aan moet voldoen;
  • Schrijf altijd de berekening op indien nodig;
  • En wees zo volledig mogelijk in je antwoorden.
© 2024 ExamenOverzicht.nl