Hoe bereid je je voor op een toetsweek?
- 12 feb 2020
Ken je dat? Dat ene goede voornemen, dat ene streven, die ene wens: ‘de volgende toetsweek wil ik eerder en beter gaan voorbereiden’. Het wil alleen niet vaak lukken om dit streven waar te maken. Want ja, laten we eerlijk zijn: er bestaat ook nog zoiets als een ‘sociaal leven’. De toetsweek zit er net op en tienduizenden leerlingen hebben hetzelfde goede voornemen weer in hun hoofd gehaald. In dit artikel lees je de beste tips geven om je de volgende keer eindelijk eens goed en op tijd voor te bereiden op de toetsweek. Let’s go!
Lees voor de les de stof kort door
Door een paragraaf of hoofdstuk voor de les kort door te lezen, heb je al enig idee waar de docent het over gaat hebben. Aangezien je het algemene plaatje van de stof al kort hebt doorgenomen, kun je het verhaal van de docent beter plaatsen. Hierdoor zul je de stof gemakkelijker in je opnemen. Bovendien zorgt dit ervoor dat je tijdens de les gericht vragen kunt stellen over dingen die je niet begrijpt. De lesstof moet je uiteindelijk sowieso kennen voor de toets, dus waarom zou je het dan niet gewoon alvast vóór de les doornemen? Je zult zien dat je de lesstof door de periode heen sneller gaat begrijpen en je minder hoeft te doen op het laatste moment!
Maak aantekeningen van de dingen die de docent vaak herhaalt
Als een docent vaak bepaalde feitjes herhaalt, vindt hij of zij dit blijkbaar érg belangrijk. Als de docent de toets zelf maakt, is de kans groot dat het op de toets komt! Het is natuurlijk altijd wel handig om aantekeningen te maken, omdat je het kunt gebruiken bij het leren. Mocht je alles samenvatten, zet er dan sowieso een groot uitroepteken bij als de docent iets opvallend vaak heeft herhaald tijdens de les. Focus vervolgens op deze uitroepteken-aantekeningen tijdens het leren. Zo zorg je ervoor dat je de belangrijkste dingen het beste leert.
Maak je huiswerk
Huiswerk? Nee, niet gapen! Want: een docent geeft niet zomaar huiswerk op. Vaak train je door het maken van huiswerk hoe je verschillende vragen het beste kunt beantwoorden. Je cijfer kan hier namelijk flink door verbeteren. Daarnaast moet je voor je huiswerk ook dingen opzoeken in je boek. Zo krijg je langzamerhand steeds meer te weten wat je allemaal moet weten voor de toets. Dan hoef je dat een dag voor de toets niet allemaal meer uit te zoeken!
Maak een samenvatting!
Samenvattingen of mindmaps zijn erg handig om te gebruiken bij het leren. Zorg ervoor dat je goed de verbanden tussen verschillende onderwerpen ziet en leert. Vooral met een mindmap kun je dit goed oefenen. Om niet alles in één keer te hoeven samenvatten vlak voor de toetsweek, is het fijn als je na elke les samenvat wat er behandeld is. Op die manier onthoud je veel van de belangrijke lesstof die in een periode wordt gegeven. Als bepaalde hoofdstukken terugkomen in meerdere toetsen, is het handig om dezelfde samenvatting van die hoofdstukken te leren. Desnoods kun je deze dan nog iets aanscherpen. Zo blijven de opsommingen die je moet kennen extra goed hangen.
Maak (zelf) oefenvragen
Door veel oude examens te oefenen (en na te kijken!) weet je precies welke dingen belangrijk zijn en hoe je jouw antwoord moet formuleren. Het maken van de toets zal je met deze voorbereiding zeker makkelijker af gaan. Behalve oude examens of oefenvragen te maken, kun je ook zelf je eigen oefenvragen bedenken. Spreek met een vriend of vriendin af hoeveel oefenvragen je voor elkaar maakt, waarna je de antwoorden uitwisselt. Als je de oefenvragen over een bepaald onderwerp onder de knie hebt, weet je dat je dit onderdeel beheerst. Bovendien krijg je van de ander natuurlijk ook nog vragen om mee te oefenen. Een win-winsituatie!
Met deze tips zul je vlak voor de toetsweek veel minder in tijdnood komen. Hopelijk lukt het deze keer wél lukt om je ‘goede voornemen’ vol te houden! Want ja, een toetsweek zonder stress: wie wil dat nou niet?!
Conclusie
Welke tips vond jij het beste en waarom? Laat het weten via WhatsApp of Insta!
Dit blog is geschreven door examenleerling Sietske.