Spreid de eindexamens over meerdere maanden
- 13 okt 2020
Twee weken lang je sociale leven overboord gooien en fulltime leren. Leren, stressen, examen maken, repeat! Dat is een beetje hoe we de eindexamens nu kennen. Maar is dat eigenlijk nog wel te doen als corona tegen die tijd nog steeds op de loer ligt?
Paul van Meenen, Tweede Kamerlid namens D66, vindt van niet. Hij stelt namelijk voor om de eindexamens van 2021 uit te spreiden over de maanden mei, juni en juli. Zijn voorstel is om de examenperiode op een dusdanige manier in te richten zodat een examenleerling maar één examen per week hoeft te maken, in plaats van twee examens per dag zoals dat anders het geval is. Met dit idee hoopt de politicus chaos rond het eindexamen te voorkomen en toch zoveel mogelijk mensen door te laten stromen naar hun vervolgopleiding.
Onze mening
Hoewel het natuurlijk erg jammer zou zijn als je zomervakantie met anderhalve maand wordt ingekort, heb je vast al door dat het plan van de gespreide examens je veel meer voorbereidingstijd zou opleveren. Stel je voor: niet meer twee toetsweken 2.0 achter elkaar, maar gewoon elke week je volle focus leggen op één examen. Deze volle focus kun je bijvoorbeeld gebruiken om van een bepaald vak alle oude examens van de afgelopen vijf jaar te maken. Hierdoor is de kans dat je half voorbereid naar een examen gaat dus veel kleiner.
Bovendien zul je minder examenstress ervaren omdat je meer gewend raakt aan het maken van een eindexamen. Het is na een tijdje niet meer nieuw, want je bent er straks misschien wel drie maanden mee bezig. Je gaat het normaal vinden om examens te maken en er is niet meer “het onbekende” om bang voor te zijn. Deze verlaging van stress zorgt er vervolgens voor dat je je beter kunt concentreren op het leren, wat weer een betere voorbereiding betekent.
Tegelijkertijd loop je met deze gespreide eindexamens minder kans op een coronabesmetting. Normaal gesproken zwoegen soms wel meer dan 100 eindexamenleerlingen in een gymzaal voor hun diploma. Het zou goed zijn om dit te verspreiden over meerdere lokalen, zodat de kans op besmetting aanzienlijk kleiner wordt. Zo blijft het eindexamen veilig voor iedereen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het gebruik van klaslokalen door niet-examenklassen, maar daar zou per school goed naar gekeken moeten worden.
Kortom, het spreiden van de examens over de maanden mei, juni en juli lijkt ons een idee waar veel voordelen bij komen kijken. Een betere voorbereiding, minder examenstress én minder kans op besmetting. De ingekorte zomervakantie kun je als prijs zien die je betaalt voor deze voordelen of je kunt de mogelijkheden onderzoeken om bijvoorbeeld twee examens per week te laten plaatsvinden. Anyway, wij denken dat beide opties over het algemeen beter zijn dan de huidige alles-in-twee-weken-proppen methode.
Weging van het eindexamen
Daarnaast stelde van Meenen voor om de eindexamens minder zwaar te laten meetellen. Zoals je weet telt het eindexamen nu voor 50% mee, net als het schoolexamen. De D66-politicus ziet liever dat dit 30% voor het eindexamen en 70% voor het schoolexamen wordt. Wij denken dat dit geen slimme zet is om dat in dit schooljaar door te voeren. In deze tijden van onduidelijkheid wil je juist rust creëren en zorgen dat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Examenleerlingen van dit jaar knokken al een hele tijd voor hun SE-cijfers, wetende dat deze voor 50% mee zullen tellen. Eventuele lage SE-gemiddeldes zijn veel lastiger op te halen tijdens de eindexamens als deze nog maar voor 30% meetellen. Met andere woorden: spreid de examens over meerdere maanden, maar ga niet sleutelen aan de weging ervan.