Het examenjaar van Fleur (17) uit 5 havo
- 29 mrt 2021
In deze blogserie nemen we je mee in de ervaringen van eindexamenleerlingen die de examens moeten afleggen tijdens de Corona pandemie. Deze week nemen we je mee in de ervaringen van Fleur. Je zal erachter komen hoe de voorbereiding van haar eindexamens eruit ziet, of ze het eens is met de aanpak van de minister en wat zij voor tips meegeeft aan haar mede-examenleerlingen.
Naam | Fleur |
Leeftijd | 17 jaar |
Niveau | Havo |
Hobby's | Alles wat gezellig is |
Met wat voor verwachting begon jij aan je examenjaar?
“Ik ben er zelf eigenlijk zonder al te veel verwachtingen ingegaan. Hierin heb ik een bewuste keuze gemaakt, omdat je van tevoren kon weten dat er veel onduidelijkheden zouden komen in ons examenjaar. Ik laat me dan ook helemaal verassen hoe alles nog gaat lopen, dan kan het ook niet tegenvallen.”
"Het zal mij dan ook niks verbazen als er mensen uit dit examenjaar vaker van opleiding zullen veranderen."
Heb je eigenlijk wel het gevoel dat je in je examenjaar zit?
“Eigenlijk niet echt. Je leeft een beetje van dag tot dag, omdat je leeft in een tijd met veel onzekerheden (tenminste zo ervaar ik het). Hoe voller je planning is, hoe meer je moet verzetten wanneer je in quarantaine komt te zitten en dat die kans erin zit weten we allemaal. Je volgt je lessen, maakt je toetsen en that's it! Waar een examenjaar normaal werd gekenmerkt door reisjes naar het buitenland, dingen ondernemen voor onderzoeken etc. is het dit jaar niet meer dan alleen school volgen. Wat dat betreft is het vooruitzicht ook niks bijzonders, geen gala’s, geen laatste schooldag… Dit zijn juist dingen die het examenjaar extra leuk zouden maken, naast het feit dat je naar open dagen gaat. Ook deze gaan dit jaar niet door. Natuurlijk moet je wel een keuze maken en ben je er wel mee bezig, maar wel heel anders. Het zal mij dan ook niks verbazen als er mensen uit dit examenjaar vaker van opleiding zullen veranderen.”
Uiteindelijk gaan de eindexamens ‘gewoon’ door. Als jij minister Slob was, wat had je anders aangepakt?
“Ik was sowieso gegaan voor stofvermindering. Naar mijn idee is het niet reëel om evenveel te vragen van de leerling als dat er andere jaren werd gedaan. Ze zijn zelf heel tevreden met de extra herkansing en de tijdvakken, maar de extra herkansing kost juist weer extra stress en moeite (en hoe kan je al die stof van een half jaar minder goed onderwijs toch volledig in je opnemen?!) en de tijdvakken zijn geen gift. Dat is pure noodzaak, want de kans dat er leerlingen in quarantaine zitten is aanzienlijk groot.”
"De tijdvakken zijn geen gift, dat is pure noodzaak!"
Denk je dat je na deze examens helemaal ready bent voor jouw gewenste vervolgopleiding?
“Niet helemaal. Voor het grote gedeelte gelukkig wel, maar bij Engels liep ik al achter en door alle ‘Coronategenstanden’ is dit alleen maar veel meer geworden.”
Wat voor tips zou jij geven aan leerlingen, mochten zij in dezelfde situatie komen zoals de huidige examenleerlingen?
“Plannen, plannen en nog eens plannen. Met een goede planning kom je een heel eind en waar docenten zien dat leerlingen hard willen werken, werken zij ook heel goed mee.”