Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Profielen op het VMBO

Ga jij straks naar de bovenbouw van het VMBO, dan kom je aan het eind van het tweede jaar voor een profielkeuze te staan. Er zijn 10 profielen die je op het VMBO kan kiezen. Vanaf het derde jaar zal je vervolgens verschillende vakken volgen die bij het gekozen profiel horen. In VMBO 4 ga je dan uiteindelijk eindexamen in deze vakken doen.

Om de beste profielkeuze te maken, zal je moeten kijken naar welke onderwerpen en vakken jou het meest interesseren en in welke vakken jij goed bent. Het profiel dat je kiest, heeft invloed op de richting die je op de arbeidsmarkt gaat. In dit artikel leggen we uit welke profielen er op het VMBO zijn, waar de profielen uit bestaan en wat je er later mee kan gaan doen.

Alles over profielen op het VMBO

 

De 10 profielen op het VMBO

Er zijn in totaal tien profielen op het VMBO waar je uit kan kiezen:

  • Economie en ondernemen (E&O)
  • Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)
  • Zorg en welzijn (Z&W)
  • Groen
  • Dienstverlening en producten (D&P)
  • Bouwen, wonen en interieur (BWI)
  • Produceren, installeren en energie (PIE)
  • Mobiliteit en transport (M&T)
  • Media, vormgeving en ICT (MVI)
  • Maritiem en techniek (MT)

Grofweg zijn deze profielen op het VMBO te verdelen in algemene profielen en technische profielen.

Check ook de volgende korte uitlegvideo van de VMBO profielen:

 

Algemene profielen

Algemene profielen

Algemene profielen zijn de niet-technische profielen van het VMBO. Dit zijn Economie en Ondernemen, HBR, Z&W, Groen en D&P.

Economie en Ondernemen

Economie en Ondernemen is een heel breed profiel waar je veel kennis op gaat doen die je helpt in het bedrijfsleven. Ben jij goed in Wiskunde en ben je geïnteresseerd in Economie en de zakelijke aspecten in het leven, dan is dit een heel geschikt profiel voor jou. Met dit diploma kun je later als receptioniste bij een bank of hotel aan de slag of een administratieve functie uitoefenen. Ook zou je in een winkel kunnen werken als verkoper, inkoper, etaleur of magazijnmedewerker van jouw favoriete modezaak. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Economie. Daarnaast kies je uit Wiskunde of een Moderne Vreemde Taal.

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

Het HBR profiel richt zich op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maak je kennis met alle onderwerpen van deze belangrijke sector. Je leert koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na het beroepsgerichte profielvak kun je je in één van de richtingen specialiseren of doorstromen naar het MBO. Met dit diploma kun je later werken als kok, gastheer/gastvrouw of bakker. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Economie. Daarnaast kies je uit Wiskunde of een Moderne Vreemde Taal.

Zorg en Welzijn

Zorg en Welzijn is het profiel waar je klaar wordt gestoomd voor de wereld van de gezondheidszorg. Ben jij iemand die graag klaarstaat voor anderen, heb je veel geduld en kun je goed luisteren? Dan is dit profiel wellicht geschikt voor jou! Er zijn altijd mensen die extra zorg nodig hebben, zoals ouderen, gehandicapten, maar ook kinderen. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Biologie. Daarnaast kies je uit Wiskunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis of Maatschappijkunde.

Groen

Het profiel groen richt zich op planten, dieren en voeding. In de huidige maatschappij is het heel belangrijk dat we duurzaam met voeding en de natuur omgaan. Om deze reden is er veel vraag naar mensen die werken in de groene industrie. Tijdens deze opleiding leer je verschillende vaardigheden, zoals het telen op het land, de verwerking en bereiding van land, het transport, maar ook de verkoop. Daarnaast krijg je les in het aanleggen van groen voor tuinen of parken in de stad. Wil je meer weten over bloemschikken? Ook voor dat vak kun je kiezen. Denk je eraan om met dieren te werken? Binnen dit profiel leer je hoe je verschillende dieren moet verzorgen. Het profielgebonden vak dat je moet volgen is Wiskunde. Daarnaast kies je uit Biologie of NaSk1.

Dienstverlening en Producten

Het D&P profiel is de meest breed georiënteerde keuze van alle profielen en is niet gebonden aan één sector of werkveld. Als je kiest voor dit profiel ligt de focus op het maken van allerlei opdrachten om jezelf beter te leren kennen. Verder leer je hoe je het beste keuzes kunt maken en ga je onderzoeken waar je goed in bent. Als je voor dit profiel kiest, dan moet je twee vakken volgen en heb je de keuze uit de vakken Economie, Wiskunde, NaSk1 of Biologie.



Technische profielen

Technische profielen

Techniek vormt een heel belangrijk onderdeel van onze wereld. Er is veel vraag naar technisch personeel. Op het VMBO kun je vijf profielen volgen die onder de technische sector vallen: BWI, PIE, M&T, MVI en MT. Hieronder lees je waar ieder profiel zich op richt.

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

In het BWI profiel ga je alles leren over het bouwproces. Je leert hoe je een product van A tot Z ontwikkelt. Je leert de basisvaardigheden en basiskennis om ontwerpen te maken en een product klaar te maken. Met dit diploma leer je de basis om later als metselaar, meubelmaker, schilder of timmerman te gaan werken. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Het PIE profiel is een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Als het je leuk lijkt om alles te leren over verschillende materialen, gereedschappen, maar ook veiligheidsregels en -voorschriften, dan is dit profiel misschien wat voor jou! Leerlingen die zijn geslaagd, stromen vaak door het naar het MBO. Doordat je met dit profiel veel ervaring opdoet en weet hoe de praktijk in elkaar steekt, is de overgang naar het MBO niet groot. Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn Monteur Elektrotechnische Installaties, Servicemonteur, Lasser of Allround constructiewerker. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Mobiliteit en Transport (M&T)

Het M&T profiel leert jou de techniek achter allerlei vervoersmiddelen. Van fiets, motor en auto tot vrachtwagen. Je leert basisdingen als een fietsband plakken en lampen afstellen, maar bijvoorbeeld ook hoe je routes kunt plannen die een vrachtmagen moet rijden. Als je interesse hebt in het repareren van dingen, dan is dit profiel wellicht wat voor jou. Met deze opleiding kun je later beroepen uitoefenen als monteur, autoschadehersteller en vliegtuigonderhouder. De profielgebonden vakken die je moet volgen in dit profiel zijn NaSk1 en Wiskunde.

Media, Vormgeving en ICT (MVI)

Het MVI profiel houdt zich bezig met creatieve, digitale en moderne ontwikkelingen en technieken. Vind je het leuk om creatief te denken en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. In het ICT vak leer je hoe je netwerken moet aanleggen. Ook werk je aan je creatieve vaardigheden en met 2D en 3D vormgeving en productie raak je bekend met de digitale uitingen die je later in een baan kunt gaan maken. De profielgebonden vakken die je moet volgen zijn NaSk1 en Wiskunde.

Maritiem en Techniek (MT)

Heb jij een liefde voor de zee en lijkt het je wat om te gaan werken in de scheepsvaart, dan is dit profiel voor jou. Je leert alles over de wereld en de techniek van de scheepsvaart. De profielgebonden vakken die je moet volgen zijn NaSk1 en Wiskunde. Het MT profiel is echter alleen op drie scholen in Nederland te volgen. 

Overzicht van profielvakken

Overzicht van profielvakken op het VMBO

Per VMBO profiel zijn er dus verplichte vakken die je altijd moet volgen en bij sommige profielen moet je een keuze maken welke vakken je nog meer wilt volgen. Zie hieronder een overzicht.

Profiel Verplichte profielvakken Keuze profielvakken
Economie en Ondernemen Economie Moderne Vreemde Taal
Wiskunde
Horeca, Bakkerij en Recreatie Economie Moderne Vreemde Taal
Wiskunde
Zorg en Welzijn Biologie Wiskunde
Aardrijkskunde
Geschiedenis
Maatschappijkunde
Groen Wiskunde Biologie
NaSk1
Dienstverlening en Producten

Keuze uit twee van de volgende:
Economie
Wiskunde
NaSk1
Biologie

-
Bouwen, Wonen en Interieur NaSk1
Wiskunde
-
Produceren, Installeren en Energie NaSk1
Wiskunde
-
Mobiliteit en Transport NaSk1
Wiskunde
-
Media, Vormgeving en ICT NaSk1
Wiskunde
-
Maritiem en Techniek NaSk1
Wiskunde
-

 

Verplichte vakken bovenbouw VMBO

Verplichte vakken

Naast de vakken uit jouw profiel ben je op het VMBO verplicht om een aantal gemeenschappelijke vakken te volgen. Vanaf het derde jaar zul je de volgende vakken volgen:

  • Nederlands;
  • Engels;
  • Maatschappijleer;
  • Lichamelijke opvoeding;
  • Beeldende Vorming, Muziek, Dans of Drama.

Hulp voor het eindexamen

Eindexamen

Zit jij in het eindexamenjaar en kan je extra hulp gebruiken bij het voorbereiden op de eindexamens? ExamenOverzicht biedt samenvattingen van alle verplichte en profielgebonden vakken om jou te helpen slagen op het eindexamen. De dikke studieboeken die jij moet leren, hebben wij samengevat tot overzichtelijke en korte boekjes die jou veel tijd besparen. Hiermee kun je de examenstof zo snel mogelijk leren. Dit zal jou veel tijd besparen in de voorbereiding op het eindexamen!

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl